Facebook intră pe piața criptomonedelor

criptomoneda facebook

Facebook va introduce pe piață propria criptomonedă. Aceasta va fi controlată de către investitori externi, o mișcare menită să crească încrederea în sistemul de plăți digitale și să liniștească autoritățile de reglementare financiară, relatează The Information.

Criptomoneda, pe care Facebook se așteaptă să o lanseze până la sfârșitul acestei luni în cadrul proiectului denumit „Libra”, va funcționa ca un instrument de plată fără frontiere și fără taxe de tranzacționare. Se crede că fi tranzacționată agresiv în țările în curs de dezvoltare, unde monedele susținute de guvern sunt mai volatile.

Utilizatorii vor avea acces la criptomonedă în principal prin suita de aplicații Facebook, incluzând Messenger și WhatsApp, însă compania planifică și modalități de utilizare a tokenului pentru plăți fizice. 

Facebook intenționează să ofere terminale fizice similare bancomatelor, la care alte valute vor putea fi convertite în tokenuri. De asemenea, compania va acorda utilizatorilor bonusuri de înscriere, în parteneriat cu comercianții care vor accepta criptomoneda ca metodă de plată.

În ultimul timp au apărut scandaluri privitoare la politica de confidențialitate a companiei, și o examinare din ce în ce mai atentă din partea autorităților de reglementare antitrust. Facebook consideră că încredințarea managementul criptomonedei unor terți, prin intermediul unei fundații, va spori încrederea autorităților. 

De asemenea, externalizarea managementului ar putea să încurajeze adoptarea pe scară largă a criptomonedei ca metodă de plată, ceea ce este mult mai probabil decât în cazul în care instrumentul de plată ar fi controlat de către o singură companie.

Facebook a colaborat cu guverne din întreaga lume în vederea aprobării tranzacțiilor în noua monedă, și intenționează să ofere forme mult mai stricte de securitate decât în cazul celorlalte monede virtuale.

David Marcus-seful proiectului Libra

Foto: David Marcus, șeful proiectului Libra. Sursa: Bloomberg

Inițial, echipa din spatele proiectului Libra a prezentat CEO-ului Facebook trei scenarii posibile, dintre care acesta l-a ales pe cel care presupune cel mai ridicat nivel al investițiilor.

„I believe it should be as easy to send money to someone as it is to send a photo.” – Mark Zuckerberg

Criptomoneda ar putea avea un impact semnificativ în zone din întreaga lume care în prezent nu sunt bine deservite de sistemul financiar tradițional. Audiența enormă a Facebook – peste 2.3 miliarde de utilizatori la nivel global – poate oferi o platformă uriașă pentru comercializarea tokenurilor, de care alte monede virtuale nu au beneficiat.

Facebook, care de obicei își mediatizează viziunile pe termen lung asupra produselor, a păstrat secret proiectul criptomonedei. Membrii organizației Libra au activat într-o clădire separată de restul facilităților companiei, având carduri de acces proprii.

Luna trecută, Facebook a încorporat o companie elvețiană numită Libra Networks, care se va concentra pe „investiții, plăți, finanțare, managementul identităților, analize și alte tehnologii”, potrivit filierelor publicate inițial de Reuters. Facebook, de asemenea, a achiziționat recent marca comercială „Libra” de la o companie care ulterior a fost rebranduită, arată documente publice.

Despre autor: Florin C.

S-ar putea să te intereseze și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *