A fost lansat mini-computerul Raspberry Pi 4

raspberry pi 4

Sursa imaginii: Raspberry Pi Foundation

Raspberry Pi 4 Modelul B a fost lansat astăzi, fiind cel mai rapid Raspberry Pi realizat vreodată, compania producătoare promițând „performanțe pentru desktop comparabile cu sistemele x86 PC entry-level.“

Procesor mai puternic, 4GB RAM

Noul model este construit pe un suport Broadcom BCM2711 SoC, cu patru nuclee Cortex A72 de 1.5GHz, care se vrea a fi un upgrade major față de predecesotul său Cortex A53 întâlnit la Pi 3. Și mai important, dispozitivul poate fi dotat cu 1GB, 2GB și chiar 4GB RAM DDR4. „Vechiul” Pi 3 fiind limitat la doar 1GB de memorie, îngrădind oarecum capacitățile de operare.

Ethernet și porturi upgradate

Interfața Ethernet este Gigabit real, spre deosebire de versiunea precedentă la care interfața de rețea se baza pe un bridge USB 2.0 hub – Ethernet (LAN7515 de la Microchip), cu transferul limitat la 300Mbps.

Noul Pi are tot patru porturi USB, dar două dintre ele au fost upgradate la USB 3.0. Portul de alimentare este acum de tip USB-C, în locul învechitului micro-USB al lui Pi 3.

O alegere interesantă este eliminarea portului HDMI unic, full-size, a lui Pi 3 în favoarea a două porturi micro HDMI. Pi 4 va putea susține acum două monitoare 4K, promițând suport multimedia generos: decodarea H.265 pentru 4K60p, decodarea H.264 1080p60, encodarea 1080p30 și grafica OpenGL ES 3.0.

Alte specificații

Dispozitivul încorporează un Wi-Fi 802.11b/g/n/ac de 2,4GHz și 5GHz, în timp ce Bluetooth-ul a fost actualizat la 5.0.

Ca întotdeauna, Pi nu este prevăzut cu spațiu de stocare, trebuind achizitionat separat un card MicroSD pentru a încărca sistemul de operare și pentru a rula programe.

Vezi specificațiile complete ale Raspberry Pi 4

Despre autor: Florin C.

S-ar putea să te intereseze și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *