Geamul care ziua răcorește iar noaptea încălzește

geam ce capteaza si distribuie caldura

O tehnologie de stocare a energiei în mediu lichid, denumită Molecular Solar Thermal Storage (MOST), a fost adaptată unui material transparent (peliculă), care poate fi aplicat pe interiorul geamurilor. Practic, o fereastră prevăzută cu un astfel de geam stochează energia solară pe timp de zi, prevenind încălzirea încăperii, și o eliberează înspre interior pe timp de noapte.

Dezvoltat de Sweden’s Chalmers University, noul material conține o moleculă ce face ca pelicula transparentă de polimeri să aibă o culoare galben-portocaliu atunci când nu este expusă direct luminii soarelui.

Cănd razele soarelui „lovesc” materialul, molecula absoarbe o mare parte din energie – mai exact, molecula captează fotoni, determinând izomerizarea acesteia – devine temporar un alt tip de moleculă, cu exact aceiași atomi, dar aranjați diferit.

Ca rezultat, pelicula nu numai că devine complet incoloră, dar, de asemenea, înmagazinează o mare parte din căldura solară care altfel ar fi pătruns în cameră. Interiorul clădirii rămâne astfel mai rece decât în mod normal, reducând practic necesitatea utilizării aerului condiționat.

Seara, odată ce razele soarelui nu mai „lovesc” pelicula, molecula revine la forma sa anterioară, eliberând în cameră energia stocată peste zi sub formă de căldură, timp de până la opt ore. Astfel, camera este încălzită, reducând practic necesitatea utilizării sistemelor de încălzire.

Notă: Această tehnologie este deja perfect funcțională. În prezent cercetătorii lucrează doar la creșterea concentrației moleculare în cadrul peliculei MOST, și la reducerea costurilor de fabricație. Se crede că aceste obiective vor fi atinse într-un interval de timp relativ scurt, urmând ca geamuri ce încorporează tehnologia să apară pe piață.

Cercetarea, condusă de prof. Kasper Moth-Poulsen, este descrisă într-un studiu publicat recent în revista Advanced Science .

Sursă articol & foto: Chalmers University of Technology

Citește și: Sunetul și căldura vor putea fi redirecționate cu precizie

Despre autor: Florin C.

S-ar putea să te intereseze și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *