Microsoft lansează un Early Preview pentru Windows Terminal

Vești bune de la Microsoft, mult așteptatul Windows Terminal pentru Windows 10 a fost lansat pe 21 Iunie în varianta Early Preview.

Anunțată în Mai, la conferința Microsoft Build 2019, organizată la Seattle, Windows Terminal se dorește a fi una dintre cele mai puternice aplicații de manipulare a terminalelor de comandă, fie clasicul Command Prompt, Linux/UNIX Bash sau PowerShell.

La prima vedere, aplicația nu se deosebește foarte mult de versiunile anterioare, însă vine cu câteva caracteristici noi, foarte așteptate de utilizatorii împătimiți.

Cele mai importante, ar fi următoarele:

  • disponibil pentru Windows 10 (build 18362 sau mai nou);
  • suportă multiple tab-uri pentru diverse terminale (MS-DOS, Linux/UNIX, PowerShell);
  • suport pentru seturile de caractere Unicode si UTF-8 (în sfârșit!)
  • multiple posibilități de configurare a parametrilor de operare (teme, șabloane, imagini de fundal, setări ale aplicației etc.) prin intermediul unui fișier JSON, foarte ușor de editat si accesat;
  • un nou motor de „text rendering”, care folosește GPU-ul (aici, sincer să fiu, nu prea am înțeles mișcarea, rămâne să vedem).
Windows Terminal -TechArena.ro
Windows Terminal – Midnight Commander
Windows Terminal -TechArena.ro
Windows Terminal – Command Prompt
Windows Terminal -TechArena.ro
Windows Terminal – PowerShell

Configurarea Windows Terminal, se poate face prin simpla editare a fișierului profiles.json. Pentru a putea edita acest fișier, accesează rubrica „Setări/Settings” din meniul aflat în partea dreaptă și selectează editorul preferat (Notepad++, Notepad, Wordpad etc.). După modificarea parametrilor, terminalul se va actualiza automat cu noua configurație.

În fișierul profiles.json, se pot configura diverși parametri, începând cu poza de background pentru diverse terminale până la bindarea anumitor comenzi pe combinații de taste.

De menționat este că aplicația Windows Terminal vine în variantă Open Source, fiind disponibilă în Mircrosoft Store dar și pe GitHub.
În cazul pasionaților de custom builds, versiunea compilată va rula independent de cea oficială.

Windows Terminal este încă în teste și va primi regulat actualizări și bug fix-uri. Având în vedere că Windows Terminal este distribuit in variantă Open Source, cei de la Microsoft încurajează utilizatorii să se implice activ în dezvoltarea acestei aplicații utilizând platforma GitHub.

Despre autor: Ciprian F.

Totul a început acum 27 de ani, cu un HC91 și un manual de BASIC (copiat la mână, de la un vecin). În prezent îmi umplu timpul cu diverse activități, cum ar fi: Internet Marketing, Automatizări și Soluții WEB. Să auzim numai de bine! :)

S-ar putea să te intereseze și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *