Bateria telefonului va ține mai mult – ce trebuie făcut

baterie telefon

Pentru a crește durata de viață a bateriei telefonului, nu trebuie să folosești diverse aplicații, ci doar să urmezi 3 pași simpli.

Cu toții ne dorim ca bateria telefonului să țină cât mai mult, însă aplicațiile sunt din ce în ce mai „înfometate”, și sunt predispuse la bug-uri care consumă mult peste cât ar fi necesar. De exemplu, aplicația Netflix: dacă este lăsată să ruleze în background, va consuma peste noapte aproximativ 20% din puterea acumulatorului.

Există diverse aplicații ce promit să optimizeze consumul telefonului, însă în realitate cele mai multe dintre ele îți vor reduce durata de viață a bateriei, prin rularea propriilor procese.

Ce ai de făcut:

1. Modifică unele dintre setările telefonului/sistemului de operare

Înainte de a vedea ce aplicații consumă cel mai mult, trebuie ajustate unele setări ale telefonului, fapt ce va contribui masiv la îmbunătățirea duratei de viață a bateriei:

  • setează o perioadă minimă de timp pentru blocarea automată a ecranului;
  • activează setările adaptive ale bateriei;
  • utilizează inteligent luminozitatea automată – senzorul consumă destul de mult, așa că, dacă intensitatea luminii este stabilă (încăperi, spații închise), cel mai bine este să dezactivezi senzorul și să ajustezi manual luminozitatea ecranului;
  • dezactivează din Setări> Fotografii încărcarea automată a pozelor în iCloud sau Photo Stream;
  • dezactivează 4G LTE ;
  • dezactivează Bluetooth și NFC, atunci când nu le utilizezi. Acestea consumă bateria în mod inutil, de cele mai multe ori;
  • dezactivează hotspotul personal și Airdrop-ul (în iOS), cu excepția momentelor când vrei să le utilizezi.

În cele din urmă, ajustează setările de confidențialitate alel sistemului de operare, pentru a dezactiva opțiuni precum anunțurile bazate pe locație.

2. Limitează activitatea unor aplicații, sau dezinstalează-le

Atât pe iOS cât și pe Android, accesează Setări> Baterie. Această funcție îți arată cât consumă fiecare aplicație în parte – include și aplicațiile care generează consum în modul background (cum ar fi utilizarea locației).

Dezactivează temporar actualizările aplicațiilor de fundal și actualizările automate (background app refresh și automatic updates), apoi vezi din nou consumul tuturor aplicațiilor (Setări> Baterie).

În cazul în care o aplicație consumă mult deși rulează în background, caută actualizări disponibile atât pentru aplicație cât și pentru sistemul de operare.

Dacă diagnosticarea bateriei arată că aplicații neutilizate generează consum, dezinstalează-le.

3. Gestionează notificările și utilizarea locației

Multe aplicații trimit notificări în mod prestabilit, însă în mod nu sigur ai nevoie să fii înștiințat despre diverse activități minore de câteva ori pe zi – sortarea acestora depinde de preferințele tale.

În cele din urmă, foarte multe aplicații utilizează servicii de localizare, chiar și dacă rulează în background, inclusiv unele care nu au nevoie reală de locație.

În iOS, accesează Setări> Confidențialitate> Servicii de localizare. Nu dezactiva în totalitate serviciile – vei avea nevoie de ele în continuare pentru hărți, însă:

  • setează activarea localizării la ‘În timp ce utilizați‘, și nu ‘Întotdeauna‘ – doar pentru aplicațiile care nu pot funcționa corespunzător fără localizare.
  • dezactivează în întregime serviciile de localizare pentru orice altă aplicație care nu are nevoie de acces la locația ta, cum ar fi Twitter.

Producătorii de telefoane și de aplicații se află într-un fel de „cursă a înarmării; producătorii de telefoane măresc capacitatea de stocare și performanțele dispozitivelor, iar aplicațiile devin din ce în ce mai mari și mai sofisticate.

Este clar că cei mai mulți dintre noi nu beneficiem de o durată de viața a bateriei telefonului „ca în reclame”. Dar, chiar dacă nu atingem performanțele exagerate pe care producătorii de telefoane pretind că le oferă, o astfel de „curățare” simplă a telefonului îi va crește semnificativ durata de funționare.

Citește și: Cum să navighezi anonim pe internet

Despre autor: Florin C.

S-ar putea să te intereseze și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *